ponedjeljak, 10. prosinca 2012.

SIGMUND FREUD

Freud se rodio 6. svibnja 1856. u Freibergu. On je poznati psihoanalitičar ( otac psihoanalize ),  Sigmun Freud, rođen kao Sigismund Schlomo Freud, bio je poznati austrijski neurolog koji je osnovao disciplinu psihoanalize. Freud je najpoznatiji po svojim teorijama nesvjesnog uma i mehanizmu depresije, te za stvaranje kliničkih metoda psihoanalize za istraživanje uma i liječenje psihopatologije kroz dijalog između pacijenta i psihoanalitičara.
Freud je osnovao seksualne porive kao primarnu motivacijsku silu ljudskog života, razvijajući terapijske tehnike kao što su upotreba slobodnog udruživanja. Isto tako je otkrio fenomen prijenosa u terapijski odnos, uspostavljajući svoju središnju ulogu u procesu analitičkog. Tumačio je snove kao izvor uvida u nesvjesne želje. Freud je bio rani neurološki istraživač cerebralne paralize, afazija i mikroskopskih neuroanatomija i plodnog esejista, oslanjajući se na psihoanalizu da sudjeluje u tumačenju povijesti i kritiziranju kulture.

  Dok je bio mali, kod Sigmunda se mogla primjetiti izrazita inteligencija, a naučio je govoriti francuski, engleski, talijanski i španjolski jezik. Puno kasnije posvetio se proučavanju djela poznatih pisaca i filozofa, prije svega djela Nietzschea, Hegela, Shakespearea, Schopenhauera i Kanta.

Budući da je bio Židov, a njima se nije dopuštalo bavljenje ničim osim medicinom i pravom, mogao je birati između te dvije grane, tako da je 1873. odlučio studirati medicinu. Na tom će studiju upoznati prijateljicu Marthu Bernays s kojom će se kasnije i oženiti. Godine 1877. promijenio je svoje ime Sigismund Schlomo Freud u Sigmund Freud. Nakon završetka školovanja 1881. zapošljava se u Institutu za cerebralnu anatomiju radi istraživanja mozga odraslih ljudi i fetusa.

On nije baš dobio puno nagrada, no jedna najistaknutija je nagrada Goethe.

  Umro je 23. rujna 1939. u Londonu, u Engleskoj.

3 komentara:

  1. Zanimljivo je to što je on puno toga učinio za medicinu, čak je nazvani i ocem psihoanalize

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se s Perki, ja nešto zanimljivije u životu nisam pročitao.

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijepo je što je odabrao medicinu umjesto prava.

    OdgovoriIzbriši